OBVESTILO O OBRAČUNU RAZKUŽEVANJA VEČSTANOVANJSKIH STAVB

Spoštovani!

 

Dne 29. marca 2020 je stopil v veljavo vladni Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki zahteva obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi in sicer najmanj 2x dnevno.

 

V družbi Domplan d.d., smo k izvajanju vladnega odloka pristopili nemudomater vam v najkrajšem možnem času od začetka veljave odloka, ponudili dve možnosti:

  1. Razkuževanje se izvaja preko čistilnega servisa,
  2. Razkuževanje  se izvaja v režiji etažnih lastnikov, pri čemer smo vam mi dostavili potrebna razkužila;

 

Glede na zadnje stališče Ministrstva za okolje in prostor (Vir: GZS) z dne 17.04.2020, predstavlja strošek razkuževanja skupnih delov in prostorov stavb obratovalni strošek, ki se deli med uporabnike po stanovanjskih enotah. Kot upravnik in kot član Gospodarske zbornice Slovenije, smo si ves čas prizadevali, da bi bilo možno plačilo tega stroška iz sredstev rezervnega sklada ali da bi strošek poravnala država, vendar taki predlogi žal niso bil podprti na zakonodajni ravni niti na vladi. Tako smo zavezani to stališče v celoti upoštevati.

 

Stroški, ki so vam nastali v zvezi z razkuževanjem do 30.04.2020, so tako obračunani na redni položnici v mesecu maju (obračun stroškov za mesec april).

 

Vsem, ki ste se odločili za izvajanje razkuževanja preko zunanjih čistilnih servisov, je obračunan prejet račun oziroma strošek čistilnega servisa.

Vsem, ki ste se odločili, da boste razkuževanje izvajali sami ter preko upravnika prejeli eno izmed možnih sredstev za razkuževanje (alkoholno-Clanex, na osnovi klora Ecocid ali Baktaklor), je obračunan samo strošek materiala po nabavni ceni. Stroške naše lastne logistike, skladiščenja  in distribucije ter potrebne zaščitne opreme za razvoz, smo pokrili sami. V primeru, da je razkuževanje izvajal kdo od stanovalcev je za to delo praviloma sklenjena Podjemna pogodba, stroški tega dela so obračunani ločeno zraven stroškov nabave razkužil za  stavbo.

 

Vsi računi, ki so in bodo še nastali kot posledica vladnega odloka o obveznem razkuževanju, (nabava materiala, čistilni servis), so na vpogled pri naših upravnikih zadolženih za vašo stavbo, ter dostopni tudi v naši spletni aplikaciji. Še enkrat prosimo, da z razumevanjem in upoštevanjem uradnih stališč, sprejmete to delitev stroškov. 

 

Hvala za razumevanje.

 

Domplan d.d.

Seznam vseh novic